Luottamuspääomalla kohti uutta vuosikymmentä!

Viimeisin kirja, jota luin juurikin vuoden vaihteessa, oli Risto Harisalon ja Ensio Miettisen Luottamuspääoma, vuodelta 2010. Niin mahdottoman hyvä yhä.

Siinä käsitellään monipuolisesti luottamuksen rakentamiseen vaikuttavia näkökulmia, mutta myös epäluottamusta lisääviä tekijöitä.

Luottamus nostetaan merkittävimmäksi vuorovaikustustekijäksi. Sen on tarpeen olla kaiken hyvän yhteistyön sekä ihmisten välisen vuorovaikutuksen pohjana.

Millä tavoin itse viestimme luottamusta kohtaamillemme ihmisille? Työkaverille? Esimiehelle? Minä esimiehenä muille? Yhteistyökumppaneille? Kollegalle?

Synnyttääkö oma käytökseni luottamusta vai nakertaako se sitä jopa tiedostamatta?

Luottamus on todellakin menestystekijä niin työssä kuin elämässä. Kyky luottaa ja kyky olla luottamuksen arvoinen sekä kyky vaalia ja vahvistaa luottamusta. Eivät mitään itsestään selviä asioita ihmisten välisessä yhteistyössä. Mutta lapsuudessa syntyneestä perusluottamuksesta on hyötyä tässäkin. Mikäli pohjavire ihmisten luottamiseen on lähtökohtaisesti hyvä, niin on helpompi rakentaa luottamusta myös aikuisena. Luottamuksesta seuraa avoin suhtautuminen toiseen ihmiseen ja toisiin ihmisiin sekä elämään. Luottamus avaa tilaa uusille ihmisille,  asioille ja ilmiöille- elämä kantaa uusissakin tilanteissa.

Tehdäänkö tästä juuri alkaneesta vuosikymmenestä luottamuksen vuosikymmen, jolloin vahvistamme itsessämme ja toisissamme luottamuspääomaa?  Mitä vahvistan omassa toiminnassani silloin, kun vahvistan luottamusta?

Itse haluan kohdata ihmiset avoimesti ja kannustavasti, uskoen meissä jokaisessa olevaan hyvään potentiaaliin ja ainutlaatuiseen vahvuuteen, joka lisääntyy hyvässä kohtaamisessa. Haluan oppia tuntemaan yhä vahvemmin sen hyvän potentiaalin, mikä juuri kohtaamassani toisessa ihmisessä on. Haluan olla utelias niille vahvuuksille ja voimavaroille, joita ihmisessä ja ihmisyydessä piilee ja haluan saada ne kukoistamaan keskinäisessä yhteistyössämme. Haluan tehdä tätä tietoisesti ja myös rohkeasti. Haluan antaa luottamukselle mahdollisuuden jokaisessa kohtaamisessa. Sillä se on myös onnistuneen ja rakentavan yhteistyön lähtökohta ja perusedellytys.

Onnellista uutta vuosikymmentä ja hyviä kohtaamisia toivotellen!

Kati

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.