Kuulluksi tulemisesta laadukas ja aito yhteistyö alkaa

Uusi vuosi on alkamassa. Tällaiset pienet breikit oman työn ääreltä ovat terveellisiä. Näkee ja kokee joitakin asioita selvemmin.

Meillä jokaisella on kokemuksia erilaisista vuorovaikutustilanteista- niitähän elämämme on täynnä. Ajatteleppa sellaista tilannetta, kun olet tullut kuulluksi toisen osapuolen kanssa. Millainen tunne sinulla on jäänyt? Mitä kaikkea hyvää siitä on syntynyt yhteistyöhön? Miltä tuntuu lähestyä tällaista ihmistä? Entäpä  jos sinulla sattuu olemaan tällainen työkaveri, erimies tai olet saanut tällaisen asiakaskokemuksen? Olet tullut kuulluksi!

Haluan havahduttaa sinut myös toisenlaisen kokemuksen äärelle. Onko sinulle käynyt koskaan niin, että et ole tullut kuulluksi? Että esimiehesi, alaisesi tai työryhmäsi ei ole kuullut sinua? Tai että teet yhteistyötä työkaverin  kanssa, jonka kanssa kuulluksi tulemisen kokemus jää aina yksipuoliseksi: hän tulee kuulluksi ja sinä et. Tai että olet asiakkaana sellaiselle taholle, jolle et tule kuulluksi, mutta jonka asiakkuuden lopettamiseen omat valtuutesi eivät riitä, tai reagointisi on myöhäistä- lasku tulee kuitenkin. Miltä tämä tuntuu? Mitä tästä seuraa?

”Hyvä kello kauas kuuluu, huono vielä kauemmas.”

Työyhteisöjen ristiriidat kärjistyvät konflikteiksi usein tämän asian kautta. Toinen osapuolista tai kumpikaan ei tule kuulluiksi. Ja siitä alkavat väärinkäsitykset, tulkinnat, oletukset, uskomukset, asenteet, kartteleva toiminta jne.

Kun koetaan toistamiseen, ettei tulla kuulluiksi, ajaa se kokemus koko ajan etäämmälle toisesta osapuolesta. On helpompi alkaa näkemään hänessä kaikkia muitakin vikoja ja jopa syyllistää häntä sellaisestakin, mihinkä hän ei ole syyllinen. Pahimmillaanhan kuulluksi tulemattomuuden kokemus ajaa eri teille.

Olen itsekin ollut vasta asiakkaana tilanteessa, jossa en tullut kuulluksi. Kyseessä on iso, valtakunnallinen firma. Olen pohtinut, että mistä johtuu ja mitä seuraa, jos ei tule asiakkaana kuulluksi?

Uskon paralleeli-ilmiöön siinä, että mikäli työntekijät tulevat esimiehilleen sekä toinen toisilleen kuulluiksi, niin silloin asiakkaallakin on paremmat mahdollisuudet tulla kuulluksi. Samoin heijastuu se, että mikäli asiakas ei tule kuulluksi, on todennäköistä, että tällaisessa organisaatiossa on muutenkin isoja sisäisiä vuorovaikutuksen ja tiedottamisen haasteita.

Muutostilanteet haastavat luonnollisesti kuulluksi tulemista niin sisäisesti kuin ulospäinkin. Pitäisi infota niin paljon ja niin monille tahoille.

Asiakaslähtöisessä työssä, työssä ihmisten parissa, aito kiinnostus on kaiken yhteistyön tärkein lähtökohta.  Mikäli aito kiinnostus asiakkaita kohtaan katoaa ja  asiakkuudet muuttuvat vain leipätyöksi ja rahanteon välineiksi, on hyvin suuri vaara, ettei asiakas tule enää kuulluksi. Tällaisesta yhteistyöstä katoaa inhimillisyys sekä empaattisuus.

Omassa työssäni haluan vaalia erityisesti näin uuden vuoden alkaessa sellaista työtapaa, että asiakkaat tulevat minulle kuulluiksi ja että he saavat yhteistyöltämme todellakin sitä, mitä ovat hakemassa.

Rehellinen asiakaspalaute on tärkeää. Sen edessä on oltava nöyrä sekä on oltava valmis arvioimaan omaa sekä organisaationsa toimintaa ns. pohjamutia myöten. Kuulluksi tulemisesta kaikki laadukas yhteistyö alkaa.

Haluan toivottaa hyvää sekä onnellista alkanutta vuotta teille kaikille. Ollaan yhteydessä, tehdään hyvää yhteistyötä!

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.