Johtamistyössä kokonaishyvinvoinnilla ratkaiseva merkitys

Olen saanut ilokseni työskennellä kuluneen syksyn aikana paljon nimenomaan johtamistyötä tekevien ihmisten kanssa.

Oloni on näiden kokemusten äärellä samanaikaisesti nöyrä ja pohdiskeleva: olen tavannut tunnollisia ja taitavia, mutta samalla usein myös oman hyvinvointinsa äärirajoilla työskenteleviä ihmisiä. Mitä se kertoo johtamistyön haasteista tällä hetkellä?

Minulle se avaa näitä näkökulmia: 1) johtamistyön kenttä on rajaton ja ääretön 2) työelämä vaatii tälläkin hetkellä johtajilta paljon ja kokonaisvaltaisesti 3) itsestään on pidettävä huolta, jotta voi pitää huolta myös muista 4) johtamistyö on merkityksellistä, mutta silläkin tulee olla jotkut rajat suhteessa omaan kokonaiselämään.

Kauppakamari on julkaissut aiheesta myös mielenkiintoisen Ville Kormilaisen kirjoittaman kirjan, jossa useat johtajat avaavat tätä yhtälöä omasta elämästään käsin. Suosittelen sitä luettavaksesi. Kirjan nimi on ”Työ, treeni ja elämä”- superpomojen 24 tuntia.

Onneksi ei tarvitse olla mikään superihminen selvitäkseen tästä kaikesta, mutta organisointia ja tietoista itsensä kuuntelemista sekä asioiden ja ajan priorisoimista se kyllä vaatii.

Näiden teemojen äärellä riittääkin pohdiskeltavaa: kuinka pitää balanssissa omat voimavarat, työn imu, oma yksityiselämä sekä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ja omassa työssään raikas ja tarpeellinen uudistuminen.

On tärkeää, että johtajalla on mahdollisuus tuulettaa omia ajatuksiaan, omaa mieltään reflektoiden luottamuksellisessa sparrauksessa-se voimaannuttaa ja vapauttaa energiaa todellisten uusien toimintamallien löytämiseen. Mikäli tunteet täyttävät mielen, ne sitovat myös energian sekä toimintaan tarvittavan kapasiteetin.

Joulun lähestyessä myös armollisuuden näkökulma tulee voimakkaammin esiin. Frank Martela on tuonut merkityksellisyyden näkökulman lisäksi tärkeällä tavalla esille myös myötätunnon näkökulmaa, mikä onkin tärkeä työväline tässä työelämän hektisyydessä. Pehmeitä arvoja tarvitaan johtamistyössä yhä ja sille on tärkeää raivata tilaa myös omassa ajattelussa.

Hyvää joulun odotusta!

Yt, Kati

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.