Työn haasteista mahdollisuuksiin

Kyllä uudet tuulet aina virkistää ajattelua ja antaa uusia työkaluja. Tänä syksynä olen kiinnotunut eristyisesti positiivisen psykologian näkökulmista, jonka hyödyt työelämässä voi helposti ymmärtää.

Miten työyhteisöissä nähdään ja sanoitetaan ympärillä olevaa hyvää? Miten jaetaan  kiitollisuutta? Mitä hyvää koemme itsessämme, entä toisessa? Mikä tekee omasta elämästä ja työstä merkityksellisen?

Johtamistyössä asenteiden merkitys, oman asenteen tunnistaminen sekä muiden asenteiden johtaminen, aivan kuin nykyisessä toimintaymäristössä korostuu. Niin paljon on työelämässä sellaisia kuormitustekijöitä ja haasteita, joihin voi itse vähemmän vaikuttaa, tai ollenkaan. Mutta asenteen me valitsemme aina itse, joko tietoisesti tai tiedostamatta. Siksi asenteen ja asenteiden kanssa kannattaakin tietoisesti työskennellä.

Näenkö ympärilläni enemmän mahdollisuuksia vai uhkia? Onko oma asenteeni muuttumaton vai kasvun asenne? Tuleeko seurassani olevalle hyviä asioita sekä tunteita esille nostava olo vai negatiivisuutta ruokkiva olo?

Tällaisilla näkökulmilla ja sitä kautta kumpuavilla kohtaamisilla ja vuorovaikutuksella on ratkaiseva vaikutus niin johtamis-kuin asiantuntijatyössäkin.

Lopulta kaiken hyvän rakentaminen, mitä kohtaamisiin ja vuorovaikutukseen tarvitaan, alkaa omasta itsestä. Tähän auttaa pääsemään rehellinen  ja ammatillinen työnohjaussuhde, jossa omaa toimintaansa voi turvallisessa ympäristössä reflektoida ja saada siitä palautetta.

Syksyyni on sisältynyt paljon hienoja kohtaamisia. Mutta samalla olen tunnistanut senkin, kuinka suuria ja syviä voivat työn haasteet, ajanhallinnan ja priorisoinnin sekä palautumisen haasteet työssä monilla johtajilla ja asiantuntijoilla tällä hetkellä olla. Niiden äärellä voi riittämättömyyden tunne joskus rajusti syrjäyttää hallinnan tunteen. Toisaalta niissäkin kohdissa piilee suuri mahdollisuus, on väistämättä alettava tekemään asioita toisin, uudella tavalla, uusilla merkityksillä!

Toivovasti Sinun työsi haasteet ovat Sinulle myös mahdollisuuksia omaan kasvuun ja kehittymiseen sekä muiden uuditumisen mahdollistamiseen.

Valoa ja voimaa alkutalveen! Ollaan yhteydessä. Yhteistyöllä, Kati

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.