KUOPION KOULUTUSPÄIVÄN ANTIA 29.11.2012 ”Arvokkaan vanhenemisen mahdollistajana”

Saimme kokoontua Kuopioon 90 hengen voimin keskustelemaan vanhustyön haasteista teemalla Arvokkaan vanhenemisen mahdollistajana. Maisa Karjula puhui pienten tekojen merkityksestä asiakastyössä ikääntyneen toimintakyvyn tukijana. Eli siitä, kuinka tärkeää olisi, ettei ruokaa tuoda sänkyyn, vaan se on kävelymatkan päässä. Sekä portatiivin ja vaippojen sijaan ihmiselle annetaan mahdollisuus päästä wc:hen.

Saattohoito-osuudessaan hän rohkaisi hoitajia toteuttamaan lääkäreiden antamaa ohjeistusta saattohoidosta. Hän peräänkuulutti kivuttomuuden merkitystä saattohoidossa. Keskeinen rooli hoitajalla on mahdollistaa kivuton saattohoito. Siinä tarvitaan hoitajalta sekä rohkeutta kohdata asiakas ja omaiset  sekä asiantuntemusta auttaa heitä. Sydämellä kohtaamisella on iso merkitys.

Riitta Räsänen puolestaan puhui ikääntyneen elämänlaadun näkökulmasta siitä, kuinka pelkkä perushoito ei riitä takaamaan hyvää elämänlaatua. Tämän hän perusti väitöskirjatutkimukseensa, jossa oli 700 ikääntyneen oma ääni kuuluvilla. Hyvän elämänlaadun hoitopaikassa takaa ”se jokin.” Eli hän kannusti hoitajia käyttämään luovuuttaan asiakkaan hyväksi sekä huomaamaan ja tukemaan ikääntyneen omia voimavaroja, antamaan virikkeitä ja osallistamaan ihmistä itseään. Hänkin painotti sydämellä kohtaamisen merkitystä sekä meidän omien asenteidemme tunnistamista. Ei ole samantekevää, annammeko asiakkaan valita ja voidella leipänsä itse vai teemmekö sen hänen puolestaan.

Elämänlaatu alkaa pienistä teoista ja asiakkaan mahdollisuuksista osallistua arjen valintoihin itse.

KIITOS KAIKILLE TEILLE, JOTKA OLITTE PÄIVÄSSÄ MUKANA. ANTOISAA ASIAKASTYÖTÄ SEKÄ ONNELLISTA JOULUN ODOTUSTA SINULLE, TEILLE.

TEITTE KANSSAMME UPEAN PÄIVÄN.

KIITOS MYÖS TULEVAISUUDEN KASVUPOLUILLE JA ANTILLE HYVÄSTÄ KUMPPANUUDESTA PÄIVÄN JÄRJESTÄMISESSÄ.

Kiitos myös palautteistanne, jotka tekivät kyllä nöyräksi. Niistä huokui tyytyväisyys päivään. Moni koki päivän vahvistaneen omaa tapaansa sekä työyhteisön tapaa toimia. Myös kehittämisehdotuksia tuli. Pyrimme nekin huomioimaan tulevien vastaavien päivien suunnittelussamme. Sellainen olo kuitenkin palautteista ja päivästä jäi, että luennoitsijat olivat asiantuntevia ja upeita ja että heitä ollaan halukkaita kuulemaan lisää :).

Kategoria(t): Ajankohtaista Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.